Over zzp’ers (in de zorg) is veel commotie geweest voordat het kabinet-Rutte IV viel in de zomer van 2023. Het kabinet wilde allerlei beperkende maatregelen gaan invoeren per juli 2024 voor zzp’ers (in de zorg). De grote vraag na de val van het kabinet was of de plannen doorgang zouden vinden. In de media werd onterecht het beeld gecreëerd dat er op korte termijn alsnog van alles ging veranderen voor zzp’ers in de zorg. Dit beeld klopt echter niet. In dit artikel leggen we uit waarom.
Wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’
Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ die aanvankelijk per 1 juli 2024 zou intreden en toen dit niet haalbaar bleek op 1 juli 2025, heeft onder zzp’ers (in de zorg) voor behoorlijk wat reuring gezorgd. Ondanks dat het ministerie van SZW benadrukte dat het niet de bedoeling was van het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ om het werken binnen zorginstellingen voor zzp’ers onmogelijk te maken, leek dit toch wel enigszins het geval. Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ is echter voorlopig van de baan.
Bezwaren op het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’
Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ mist volgens diverse professionele partijen, waaronder brancheorganisaties en juristen, de beoogde duidelijkheid over de inzet van zzp’ers. Diverse professionele partijen voorspellen dat de huidige tekst van het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ beslist tot uitvoerings- en handhavingsproblemen gaat leiden en daarom niet werkbaar is.
Het ministerie van SZW heeft in reactie hierop aangegeven dat een aantal conclusies, die worden getrokken op basis van de tekst, niet zijn beoogd. De tekst van de wet zal dus opnieuw beoordeeld moeten gaan worden door het nieuw te vormen kabinet. Daarbij speelt wel mee dat de politieke verhoudingen na de Tweede Kamerverkiezingen ingrijpend zijn veranderd. Het is dus nog maar de vraag of het nieuw te vormen kabinet het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ ook een goed idee vindt. Het kan ook best zo zijn dan het nieuw te vormen kabinet het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ van de agenda haalt.
De partijen waarvan momenteel het meest waarschijnlijk is dat zij een kabinet gaan vormen staan immers allemaal positief tegenover het zelfstandig ondernemerschap en vinden dat zelfstandig ondernemers niet te veel moeten worden tegengewerkt door de overheid. Het lijkt daarom zeer onwaarschijnlijk dat het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ in ongewijzigde vorm door het nieuw te vormen kabinet zal worden overgenomen. En voor zover dit wel gebeurt, dan is het nog maar de vraag of de Tweede Kamer met het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ zal instemmen.
Invoering ‘fiscaal kader zorg’ uitgesteld
De invoering van het ‘fiscaal kader zorg’ zou per 1 juli 2024 wel doorgang vinden, maar ook dit is niet meer zeker. De publicatie van het fiscaal kader zorg zou eind januari 2024 plaatsvinden, maar is uitgesteld tot een onbepaalde datum.
In het officiële bericht staat: ‘In een overleg met VWS, SZW en de Belastingdienst is gisteravond (30 januari 2024, red.) gebleken dat er op dit moment nog onvoldoende gezamenlijk draagvlak is voor het uitbrengen van het fiscaal kader in de huidige vorm.’
Wij vermoeden dat eerst duidelijk dient te worden of het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ doorgang gaat vinden en als dit wel zo is, de gevolgen van het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ voor het fiscaal kader duidelijk moeten zijn. We verwachten daarom ook niet dat het fiscaal kader zorg op korte termijn zal worden ingevoerd.
Geen ingrijpende verandering
Er is dus ten onrechte het beeld gecreëerd dat er op korte termijn van alles gaat veranderen, met grote gevolgen voor zzp’ers. Op korte termijn gaat er niets veranderen. En als dat op termijn toch het geval is, dan is het maar zeer de vraag hoe verstrekkend dat zal zijn.
Maart 2024