Afgelopen donderdag werd tijdens de eerste scholingsbijeenkomst bij CZB een groep zorgprofessionals bijgeschoold op het thema Medicatieveiligheid. Met dank aan de inbreng van de deelnemers werd het een leerzame avond op maat.  

Praktische uitleg van theorie

Docent Bernadeth Rave van ISZA-scholingen ging met de deelnemers in op een thema dat niet iedereen heel spannend vindt, maar wel belangrijk is: medicatieveiligheid.

De avond begon met theorie. Bernadeth legde de Veilige Principes in de medicatieketen uit: hierin staat omschreven wat veilig is en wie in de keten van verpleging, verzorging en thuiszorg waarvoor verantwoordelijk is. Ook de BEM-code lichtte ze toe en daarna kwamen een aantal veelgebruikte medicijnen aan de orde. Bernadeth had zelfs enkele medicijnen meegenomen. Ze liet onder meer zien welke medicatie je mag breken en welke niet.  En ook hoe je de  voorzetkamer van een inhalator schoonmaakt.

Casusbesprekingen

Vervolgens was er tijd voor praktijkcasussen. Een begeleider wilde meer weten over het toedienen van medicatie aan cliënten met een alcoholverslaving. Een ander had een cliënt met een persoonlijkheidsstoornis die meent dat hij geen medicatie nodig heeft en ze weigert in te nemen. ‘Hoe ga je daar het best mee om, zodat de cliënt toch zijn medicatie inneemt?’, vroeg de deelnemer zich af.

Bernadeth ging er over in gesprek met de deelnemers en gaf adviezen. ‘Heel bruikbaar en waardevol,’ aldus één van de deelnemers. Ze gingen allemaal met een ‘voldaan gevoel’ naar huis.

Meer zorgtrainingen bij CZB in Deventer

De komende maanden volgen er meer trainingen op het kantoor van CZB. Houd de website in de gaten voor meer informatie! En heb je behoefte aan specifieke scholing? Laat het ons weten. Mail Hatice via h.demirhan@centraalzorgbureau.com.