‘Moet ik mijn KvK-nummer opzeggen nu de belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid?’

Deze en andere vragen kwamen de afgelopen dagen voorbij tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten die CZB organiseerde over de wet DBA. De Belastingdienst heeft aangekondigd de wet vanaf januari strenger te handhaven. Wat betekent dit voor zzp’ers in de zorg? En hoe gaat Centraal Zorg Bureau met de veranderingen om? Meer dan 80 zzp’ers bezochten één van de zes sessies om hier meer over te weten te komen.

Wat verandert er in 2025?

De Belastingdienst is van plan om strenger te controleren op schijnzelfstandigheid, vertelt Lugunda van Berkum van CZB tijdens de voorlichtingsavond. Dat betekent dat iemand zich presenteert als zelfstandige maar eigenlijk werkt via een dienstverband. ‘De meeste werkzaamheden die zzp’ers nu doen in de zorg, horen bij de kerntaak van de organisatie. De zzp’ers doen namelijk hetzelfde werk als de collega’s in loondienst, werken onder leiding en gebruiken de materialen van de instelling,’ legt Lugunda uit. ‘Dat is schijnzelfstandigheid en dat kan dus niet.’

Stoppen met zzp-overeenkomsten?

Als zorgorganisaties toch werken met schijnzelfstandigen kunnen ze flinke boetes krijgen. Daarom is de verwachting dat veel organisaties  zzp-overeenkomsten zullen opzeggen. Verschillende zzp’ers in de zaal vertellen dat hun opdrachtgevers inderdaad al hebben aangekondigd daarmee te stoppen. Anderen geven aan nog niks gehoord te hebben. En weer anderen denken dat zorgorganisaties helemaal niet zonder zzp’ers kunnen vanwege het enorme personeelstekort. ‘We weten ook niet precies hoe het gaat lopen, maar we moeten wel rekening houden met grote veranderingen,’ zegt Lugunda.

Detacheren of uitzenden

Lugunda vraagt aan de aanwezigen in de zaal wie er over denkt om weer in loondienst te gaan. Een enkeling steekt zijn hand op. Maar de meesten geven aan dat ze wel erg hechten aan de vrijheid die het zzp-schap geeft.

‘Wil je wel je vrijheid behouden, dan kun je ook werken als uitzendkracht of op detacheerbasis overwegen,’ vertelt Lugunda. Vanaf 2025 kan dat ook via CZB. Hatice Demirhan: ‘We breiden onze diensten uit. Je kunt bij ons in dienst komen en bij verschillende opdrachtgevers gedetacheerd worden. Of je kunt als uitzendkracht ingezet worden bij drukte of veel ziekte bij een zorgorganisatie. Dan behoud je wel de vrijheid.’

Een aantal mensen in de zaal heeft daar wel oren naar. ‘Ik heb nu in ieder geval meer informatie zodat ik een betere keuze kan maken,’ geeft iemand aan. Lugunda: ‘En wat voor jou de beste keuze is, bepaal je zelf.’

Uitschrijven bij KvK?

‘Moet ik nu mijn KvK-nummer opzeggen?’ vraagt iemand in de zaal. Dat hoeft niet, geeft Lugunda aan. ‘Ook als je voorlopig stopt met werken als zzp’er, kan je gewoon je KvK-inschrijving houden.’ Zie ook de informatie van de Kamer van Koophandel over schijnzelfstandigheid.

Meer weten over detachering of uitzenden via CZB?

Informatie hierover volgt, ook hier op de website. Kun je daar niet op wachten? Neem dan contact op met Hatice Demirhan via h.demirhan@centraalzorgbureau.com of 06-33768875.